Zihinsel ve Duygusal Sorunlar

Zihnin Duygusal Kısmına Erişmek


Eskişehir'de psikolog aramalarında bir çok kişi daha iyi bir gelecek hayal etmek için araştırmalar yapmaktadır. İnsanların mevcut durumlarına sıkışıp kalmalarının birçok nedeni vardır. Pek çok durumun süresi sınırlıdır, ancak kişiye bu şekilde hissettirmeyebilir. İşlerin hem zihinsel hem de duygusal olarak daha iyi olacağını anlamak, insanların başa çıkmalarına yardımcı olabilir. Bu konuda Eskişehir Psikologlar olarak sizler için bilimsel bir psikoloji yazısı hazırladık. 

Duygular Eskişehir Psikoloji

Mevcut koşullarınızda kendinizi sıkışmış mı hissediyorsunuz? Aklınızın bir köşesinde bu durumun zamanla sınırlı olduğunu bilseniz de kendinizi şöyle düşünürken bulabilirsiniz: "Bu asla daha iyi olmayacak." Hiçbir şey değişmeyecekmiş gibi geliyor . Tamamlanması gereken bitmek bilmeyen bir proje. Veya belki de küçük çocuğunuz gece boyunca hiç uyuyamayacakmış gibi hissediyorsunuzdur. Veya belki de taşınmak için yeterli para biriktirene kadar zorba bir oda arkadaşıyla yaşamak zorunda kalıyorsunuzdur. Mücadelelerinizin bitmeyeceğini hissettiğinizde, hayal kırıklığı, umutsuzluk, endişe veya umutsuzluk yaşayabilir .

Bilişsel davranışçı terapistler , danışanların sıkıntı veren ya da faydası olmayan düşünceleri incelemelerine ve bunların yüzde 100 doğru, yüzde 100 yanlış ya da ikisinin arasında bir yerde olup olmadığına karar vermelerine yardımcı olmak için Sokratik sorgulama adı verilen bir süreci kullanır. Sokratik sorgulama sürecinde terapist şu soruyu sorarak başlayabilir: "Bu düşüncenin doğru olduğuna dair herhangi bir kanıtın var mı?" Daha sonra şunu sorabilirler: "Bu düşüncenin doğru olmadığına ya da tamamen doğru olmadığına dair herhangi bir kanıtınız var mı?" Belki düşüncenin lehine ve aleyhine olan kanıtlara baktıktan sonra, danışan yeni bir fikir ortaya çıkarabilir. Daha doğru ya da üzücü düşüncenin yerini alacak daha yararlı bir düşünce. İnsanlar hayatlarındaki durumlar hakkında daha doğru düşünebildiklerinde genellikle problem çözme konusunda daha donanımlı hale gelirler. Örneğin, şu düşünceye sahip olan danışan: "Ben "Bu projeyi asla bitiremeyeceğim", sonunda şöyle düşünebilir: "Bu proje gerçekten çok zaman alıyor. Muhtemelen birkaç haftamı alacak ama eninde sonunda bitireceğim. Bunu daha küçük adımlara bölüp kontrol edeceğim." ilerledikçe her birini kapatıyorum, böylece ilerleme kaydettiğimi görebiliyorum.”

Ancak bazen Sokratik sorgulama, birinin duygusal düzeyde nasıl hissettiğini değiştirmeye yeterli olmaz. Bebeği her gece birçok kez uyanan yeni ebeveyn, neredeyse tüm çocukların sonunda gece boyunca uyuduğunu entelektüel olarak anlayabilir. Ancak saat gecenin 3'ü olduğunda ve çaresizce uykuya ihtiyaç duyduklarında, kesinlikle öyle hissetmiyorlar . Bu danışan için imgeler sadece düşünmelerine değil, aynı zamanda durumlarının eninde sonunda iyileşeceğini hissetmelerine de yardımcı olabilir. Danışanlar olumsuz düşüncelerinin yanlış olduğuna dair hem entelektüel hem de duygusal bir anlayışa sahip olduklarında kendilerini daha iyi hissetme eğilimi gösterirler.


İmgeleme Yardımcı Olabilir


Yakın zamanda bir aydır hastanede yatan bir danışanımla bir seans yaptım. Bir ay daha hastanede kalma ihtimalinden dolayı umutsuzdu. Ondan bir ay sonra olduğunu ve önceki gün eve döndüğünü hayal etmesini istedim. Ertesi sabah uyanıp gözlerini açtığında neyi ya da kimi gördü? Kendini nasıl hissediyordu? Ne düşünüyordu? Daha sonra ne yaptı? Bunun nesi iyiydi? Ne hissediyordu? Daha sonra ne yaptı? Bunda iyi bir şey var mıydı?

Müşterim özellikle görüntünün, en sevdiği kahve türünü ve en sevdiği yemekleri görmeyi, koklamayı ve tatmayı hayal etmek için duyularını kullandığı kısmını beğendi. Gece yatağına dönüp gözlerini kapatana kadar görüntüye devam ettik. Egzersiz boyunca evde olduğunu, eşinin tüm gün yanında olduğunu, huzur ve sükunet içinde olduğunu, fiziksel olarak daha iyi hissettiğini ve kontrol sahibi olduğunu hissettiği için ne kadar mutlu ve minnettar olduğunu ifade etti. ne yaptığını ve neler olduğunu.

Kendinizi sıkışmış hissediyorsanız ve zihninizin duygusal kısmını, durumunuzun bir gün daha iyi olacağına ikna etmek için biraz yardıma ihtiyacınız varsa, bu hayal etme egzersizini kendi başınıza kullanabilirsiniz. Gelecekte, işlerin muhtemelen düzeleceği bir gün seçin. Yeni ebeveyn, bir sabah uyandığında çocuğunun birkaç ay daha büyüdüğünü ve artık gece boyunca uyuduğunu hayal edebilir. Baskıcı oda arkadaşı olan kişi, yeni bir dairede geçirdiği ilk gecenin ardından uyandığını hayal edebilir.

İşte başlamanıza yardımcı olacak bazı sorular:

1.    Uyandığında nasıl hissediyorsun?

2.    Neyi veya kimi görüyorsunuz? Duymak?

3.    Ne düşünüyorsun?

4.    Bundan sonra ne yapacaksınız? Daha sonrasında? Ve ondan sonra?

Mümkün olduğu kadar çok ayrıntı ekleyin ve duyularınızı harekete geçirmeye çalışın. Bir yemek yediğinizi hayal ediyorsanız, onun nasıl koktuğunu ve tadını düşünün. Kendinize nasıl hissettiğinizi ve imajınızın her bir öğesinin neyin iyi olduğunu sorarak deneyiminiz üzerinde sürekli düşünün. Görüntü gerçekçi bir şekilde pozitif olmalıdır. Başka bir deyişle, her şey şu anda olduğundan daha iyi olmalı, ancak yine de gerçekleşmesi muhtemel. Bu egzersizden olumlu bir duygu almak için piyangoyu kazandığınızı, ruh eşinizi bulduğunuzu ve tropik bir adaya taşındığınızı hayal etmenize gerek yok.

Bu duyguyu devam ettirmek için, görüntünüzü günde en az bir kez, mümkün olduğunca ayrıntılı bir şekilde gözden geçirin, böylece ne zaman sıkışıp kaldığınızı hissederseniz, daha iyi zamanların geldiğini hatırlayabilirsiniz. İmkanınız varsa resminizi bir arkadaşınıza veya aile üyenize anlatın. Bu, bağlantı kurmanın iyi bir yoludur ve onlara, imaja ekleyecek başka olumlu faaliyetler düşünüp düşünemeyeceklerini sorabilirsiniz. Muhtemelen size yardım edebildikleri için kendilerini iyi hissedeceklerdir.

Geleceği olumlu bir şekilde, ayrıntılı bir şekilde hayal etmek ve duyuları kullanmak, insanların bir noktada sona erecek olan talihsiz bir durumda olduklarında ruh hallerini gerçekten iyileştirebilir. Resmi düzenli olarak incelemek ve üzerinde düşünmek, yeni bakış açılarını güçlendirmeye yardımcı olur. 

Şimdi hem yüz yüze hem de online danışmanlık seçenekleri sunuyoruz! 

Eskişehir psikolog aramalarında en sık tercih edilen uzman psikologlarımız, bilimsel psikoloji uygulamaları ve insan odaklı yaklaşımı ile bugüne birçok seans gerçekleştirdi.


Hem zihinsel hem de duygusal olarak kendinizi daha iyi hissetmek ve bu tür sorunlarınıza destek almak için Eskişehir'de psikolog arıyorsanız, uzmanlarımız bilgi ve deneyimleriyle yanınızda! Kolayca randevu oluşturarak hayatınızı zorlaştıran psikolojik sorunlarınızın çözümü için bir adım atabilirsiniz!